20 maig 2021

Com canviarà el turisme en el món després de la COVID

Com canviarà el turisme en el món després de la COVID | Escola Universitària Formatic Barcelona
FORMATIC BARCELONA

El cop que ha rebut el sector turístic i de viatges a conseqüència de la irrupció de la pandèmia del coronavirus ha estat tan fort com pot ser la seva recuperació. No obstant això, el turisme després de la COVID tornarà a créixer d’una forma gradual, segons les estimacions que han fet les organitzacions internacionals del sector. A través d’una evolució que es materialitzarà en una major innovació, especialització i, sobretot, aparició de nous nínxols de negoci.

El turisme durant la COVID

Des de l’aparició de la pandèmia hi haurà un abans i un després en una de les indústries més potents en el món occidental. A causa de la sorprenent expansió del coronavirus (SARS-CoV-2) l’arribada de turistes a nivell internacional es va reduir sensiblement.

Amb un descens entorn del 74% respecte a l’any anterior, segons les dades de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). La malaltia en les vies respiratòries va ser la causant que la baixada interanual aconseguís el 84% a la regió d’Àsia i Pacífic. Mentrestant, a Europa i Amèrica va arribar al 70%.

Aquestes dades han evidenciat la gran exposició dels viatges i l’oci a fenòmens de la naturalesa, com en aquest cas a la pandèmia. Als pocs dies de produir-se l’estat d’emergència, en bona part dels països del planeta es va produir un doble efecte.

D’una banda, la cancel·lació de viatges i desplaçaments amb avió en les agències minoristes, companyies aèries i turoperadors. Mentre que, d’altra banda, el flux de turistes o visitants es va reduir en tres quartes parts en relació amb els mesos precedents, amb un impacte econòmic molt greu sobre les seves empreses i les economies nacionals i amb un tancament de molts dels allotjaments hotelers als països més afectats pels efectes de la pandèmia d’aquest patogen.

El turisme després de la COVID

Pel que respecta a l’evolució del sector turístic, una de les claus perquè entenguis la seva transformació serà desxifrant com viatjarem en el futur. Sota aquesta incògnita que ha portat l’alarma sanitària en 2020, des de març de 2021 s’ha iniciat una recuperació en el sector, ratificada a mesura que passen les setmanes i la vacunació contra la COVID. Aquesta es va incrementant entre la població dels principals països, fins al punt que els vols programats en tot el planeta han augmentat entorn del 90%.

D’aquesta manera, l’activitat turística tornarà a poc a poc i amb major força, encara que aportant canvis conceptuals, pel fet que els viatges s’han convertit en una necessitat de la societat. De la mateixa manera, aquests forma part dels hàbits de moltes persones. En aquest context, aquesta crisi pot prendre’s com una oportunitat per a créixer d’una manera més racional, igual que transformar les relacions del turisme amb el medi ambient, els canvis climàtics i també l’economia.

En aquest sentit, les perspectives que ha posat de manifest l’Organització Mundial del Turisme són optimistes per a enguany, sempre que existeixi major coordinació dels països en relació als protocols de viatge.

Basant-se en les tendències actuals, la OMT preveu un increment dels viatges internacionals en la segona part de l’any per a, a poc a poc, anar recuperant els nivells generats abans de març de 2020. Encara que, per a això, serà necessari variar algunes estratègies en els subsectors (agències de viatges, línies àrees, allotjament, etc.).

La incidència que ha tingut la pandèmia del coronavirus portarà una sèrie de canvis en el segment vacacional i turístic, fins al punt que es perfilarà un nou concepte en el sector. Aquest estarà basat en les següents tendències que esmentem a continuació.

Aprofitament de les tecnologies

L’ús de les noves tecnologies s’imposarà en la gestió de l’oferta turística. No sols per a optimitzar la demanda, sinó per a abaratir els costos. Serà un procés més ràpid i eficaç per a atendre les necessitats dels clients.

Diversificació de l’oferta

Una de les conseqüències d’aquest fet sanitari serà la implantació d’una oferta més rica i amb diferents continguts, com la basada en propostes culturals, ecològiques o educatives. S’allunyarà, en una certa manera, dels destins de sol i platja a través d’una oferta més plural on prevalgui una major desestacionalització.

Potenciació del turisme local

El protagonisme de l’àmbit local es constituirà en una font descentralitzadora de la demanda mundial. Un exemple d’aquesta tendència estarà representat pel turisme rural, que veurà que en els pròxims anys incrementarà la seva demanda en bona part dels països de tot el planeta.

Viatges més programats

A partir dels pròxims anys, els viatges seran més excepcionals que fins ara, però a canvi d’estar més programats i personalitzats en funció de les necessitats reals dels usuaris.

Creixement del turisme residencial

A conseqüència de les precaucions sanitàries imposades per les autoritats, es generarà l’augment d’alguns nínxols de mercat dins del sector turístic fins ara oblidats. Per exemple, el residencial o local, que comptarà amb major presència en els programes de les agències de viatge.

Recuperació més lenta del business travel

El turisme de reunions (congressos, fires, etc.) tindrà una recuperació més lenta que la del vacacional. A poc a poc tornarà al seu punt de trobada d’abans de la pandèmia, a causa de la necessitat de les empreses i professionals de comercialitzar i donar a conèixer els seus productes i serveis en altres llocs o destinacions. De la mateixa manera que, a conseqüència d’això, es formi un món més globalitzat des del punt de vista econòmic.

Davant aquest escenari, un dels efectes de la crisi sanitària és que es crearan sinergies inexistents, igual que el turisme després de la COVID originarà que els sectors es vegin com a aliats per a implementar una oferta de viatges més suggeridor. Estaran integrats en un segment empresarial amb alta capacitat d’adaptació, flexibilitat i innovador.

#Estudiar turisme
#Turisme
#Grau de turisme
Carregar més notícies